BABKA MET HAZELNOOTPASTA

 

Babka is een gevlochten, zoet brood dat wat weg heeft van brioche. Ik maakte hem met een royale vulling van hazelnootpasta en pure chocoladedruppels. Het ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook heel erg lekker! Babka kan gegeten worden als ontbijt, tijdens een brunch, als afsluiter van een lunch, als tussendoortje of als dessert. Een perfecte bezigheid voor in het weekend lijkt mij.

 

porties
8 porties

voorbereiding
+/- 35 minuten

bereiden
30 minuten in de oven

rusten
een nachtje + één uurtje in de ochtend

 

bewaren
twee dagen op kamertemperatuur

INGREDIËNTEN

voor het deeg

half zakje gedroogde gist (4g)
100 ml volle melk
1 ei
100 g (riet)suiker
1 vanillepeul (of een scheutje vanille extract)
flinke snuif zout
250 g bloem
60 g zachte roomboter

voor de garnering

250 g hazelnootpasta / Nutella (op gevoel)
handje vol chocoladedruppels

voor de siroop

50 ml water
50 g (riet)suiker

 

STAPPEN

  1. Verwarm de melk lauwwarm in de microgolfoven. Voeg er een zakje gedroogde gist aan toe, een theelepel suiker en meng.
  2. Meng in een keukenrobot het ei, de 100 g suiker, de zaadjes van 1 vanillepeul en het snuifje zout door elkaar.
  3. Voeg er de melk met gist en de bloem aan toe en laat kneden.
  4. Voeg klontje per klontje de zachte boter toe en laat het deeg 10 minuten kneden tot je een mooi bolletje krijgt.
  5. Bol het deeg op en verpak het in vershoudfolie en laat 1 nacht rusten in de koelkast.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en laat de boter terug wat zachter worden zodat je het makkelijker kan uitrollen. Rol uit tot een rechthoek met 5 mm dikte. 
  7. Besmeer het deeg royaal met hazelnootpasta en bestrooi met een handje vol chocoladedruppels.
  8. Rol het deeg langs de langste zijde op en snijd hem in de lengte doormidden. Neem 2 stroken en vlecht ze. Leg in een ingevette bakvorm, leg er een schone handdoek overheen en laat nog 1 uur rijzen op de warmste plek in huis. 
  9. Verwarm de oven voor op 180°C. Eens gerezen, zet je de babka gedurende 30 minuten in de oven op 180°C.
  10. Verwarm ondertussen 50 ml water met 50 g suiker tot de suiker opgelost is. Bestrijk de gebakken babka met de siroop van zodra hij uit de oven komt.
  11. De laatste stap is volledig aan jou: laten afkoelen of meteen aanvallen.